Tennessee Dancing Gourd, ekofrö

Eko Kulturarv

Information

Allt behöver inte gå att äta. Tennessee Dancing Gourd, som också kallas ”Tennessee Spinning Gourd", odlas för prydnad och som leksak. Det sägs att skolbarn i Tennessee alltid bar en spinning gourd i fickan för att leka och spela med. Den hejdlöst rankande plantan drar iväg över staket, upp i träd, hit och dit och ger mängder med små, flaskformiga, hårda, randiga frukter i grönt och ljusgult. Frukterna övergår i varmt ljusgult framåt vintern, men är fortfarande lika hårda.
Alla blir glada över att se de söta små golfbollstora frukterna, där endast fantasin sätter gränser för användningsområdena. En portion innehåller 8-10 frön.


 

Artikelnummer:3670
Vetenskapligt namn:Cucurbita pepo var. ovifera
Botanisk familj:Gurkfamiljen-Cucurbitaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:93
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: april–juni
Sådjup:3 cm
Grotid:6-10 dagar
Plantavstånd:50-80 cm
Radavstånd:90-130 cm
Planthöjd:200-300 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Augusti–september
Frö/g:2-10 frön
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Fröet kan sås direkt på friland när jorden är ordentligt uppvärmd (min. 15°C). Det gror inte, utan ruttnar om jorden är kylig. Säkrast är att dra upp plantor inomhus eller i drivbänk. Så ca. 3 cm djupt i krukor med 2-4 frön i varje, ca. 4 veckor innan beräknad utplantering. Håll ca 23-25 grader tills fröna grott. Spara 1-2 plantor och låt dem stå ganska varmt, ljust och luftigt. Avhärda dem successivt och plantera ut när jorden blivit varm och risken för nattfrost är helt förbi. Pumpaplantor har känsliga rötter, så var försiktig vid planteringen.

Avstånd

Mellan plantorna 50-80 cm och mellan raderna 90-130 cm. Pumpan är rankande och kan bli mycket storväxt, så ge den ordentligt utrymme.

Skörd

Skörda innan frosten skadar frukterna. Pumpan kan lagras i flera månader. Den används till allt ifrån soppor och grytor till pajer, desserter, marmelad och inläggningar.

Frö

En portion innehåller 8-10 frön.