Early Prolific Straightneck, ekofrö

Eko

Information

Early Prolific Straightneck har raka, varmt gula och svagt knottriga frukter på kompakta plantor. Smaken är rikare och smörigare än vanlig grön zucchini, men frukten är något senare i utvecklingen. E.P. Straightneck kan liknas vid en nyare variant av Yellow Crookneck, som alltjämt står för den lenaste smaken bland sommarsquash av arten pepo. Tycker vi. En portion innehåller ca. 8 frön. Ekofrö. 

Artikelnummer:3535
Vetenskapligt namn:Cucurbita pepo
Botanisk familj:Gurkväxter - Cucurbitaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:55
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: april–juni
Sådjup:3 cm
Grotid:6-10 dagar
Plantavstånd:40-80 cm
Radavstånd:90-130 cm
Planthöjd:60 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–september
Frö/g:7-10 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Fröet kan sås direkt på friland när jorden är ordentligt uppvärmd (min. 15°C). Det gror inte, utan ruttnar om jorden är kylig. Säkrast är att dra upp plantor inomhus eller i drivbänk. Så ca. 3 cm djupt i krukor med 2-4 frön i varje, ca. 4 veckor innan beräknad utplantering. Håll ca 23-25 grader tills fröna grott. Spara 1-2 plantor och låt dem stå ganska varmt, ljust och luftigt. Avhärda dem successivt och plantera ut när jorden blivit varm och risken för nattfrost är helt förbi. Squash har känsliga rötter, så var försiktig vid planteringen.

Avstånd

Mellan plantorna 40-80 cm och mellan raderna 90-130 cm. Vid grupplantering: 3-4 plantor/grupp och 120-150 cm mellan grupperna.

Skörd

Skär konsekvent av frukterna när de är 10-20 cm långa. De är godast då. Råa, kokta, stekta etc.

Frö

1g är 7-10 frön. En portion på ca.1 g ger minst 5 bra plantor vid förkultivering. För plantor till 100 sträckmeter behövs ca. 40g och vid direktsådd 50-70g.
En portion innehåller ca. 8 frön.