Southern Giant Curled Mustard, ekofrö

Eko Kulturarvssort

Information

Snarlik sorten Green Wave, men lite mindre stark i smaken. Plantan blir kring 50 cm hög och 30 cm i omkrets och ger en bra skörd av stora medelgröna blad med starkt krusad kant. Små unga blad upp till 10-12 cm med sin friska, lite peppriga styrka, kan användas färska i sallader, medan fullt utväxta blad främst används i matlagning. Den skarpa senapssmaken, som påminner om Wasabi, mildras då. Den här typen av kål har sitt ursprung i Himalaya och odlas nu över hela världen. En portion innehåller ca. 400 frön. Ekofrö. 


 

Artikelnummer:1041
Vetenskapligt namn:Brassica juncea
Botanisk familj:Korsblommiga – Brassicaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:45
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Mars–april / juli–augusti
Sådjup:1 cm
Grotid:3-5 dagar
Plantavstånd:5-10 cm småblad/20-35 cm hel planta
Radavstånd:35-50 cm
Planthöjd:50 cm
Plantläge:Sol–skugga
Skörd/blomning:Maj / augusti–oktober
Frö/g:300-500 frön
Övrigt:Långdagsväxt
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Så fröna i omgångar från tidigaste vår till sena sommaren. De sås glest, ca. 1 cm djupt, direkt på friland eller i drivbänkar och växthus för en extra tidig eller sen skörd. Frön sådda kring mitten av juli brukar ge den bästa skörden.

Avstånd

Gallras till ett inbördes avstånd på 20-35 cm. Gallringsplantorna går utmärkt att äta. Håll 35-50 cm mellan raderna vid radsådd.

Skörd

Börja plocka bladen tidigt. Plantorna växer fort och de mer eller mindre samlade huvudena skördas efter hand. Flera av kålsortena går i blom på sommaren, så vänta inte med skörden. De tål flera graders frost och kan ätas färska långt in på senhösten. Används råa, kokta, inlagda, stekta, i sallader, soppor, gratänger och grytor etc.

Frö

1g innehåller 300-500 frön. En portion räcker för att så 3-6 meter. För 100 strm. behövs ca. 10g.