Mibuna, ekofrö

Eko Kulturarvssort

Information

Mibuna med sina långa och slanka skedformade blad är en fröjd för ögat. De växer i en tät klunga som kan bli riktigt stor om den får ordentligt med plats, vatten och näring. Kring 30 cm hög och 20 cm i omkrets. Vi har odlat Mibuna i flera år och använt den i sallader, soppor, grytor och i wok. Den påminner om sin nära släkting Mizuna. Är lika snabb men har en lite kraftigare smak. Mibuna är köldtålig och ger finast skörd under sensommar och höst. En portion innehåller ca. 300 frön. Ekofrö. 


 

Artikelnummer:1020
Vetenskapligt namn:Brassica rapa var. japonica
Botanisk familj:Brassicaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:45
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Mars–april / juli–augusti
Sådjup:1 cm
Grotid:3-5 dagar
Plantavstånd:5-10 cm småblad/20-35 cm hel planta
Radavstånd:35-50 cm
Planthöjd:30 cm
Plantläge:Sol–skugga
Skörd/blomning:Maj / augusti–oktober
Frö/g:300-500 frön
Övrigt:Långdagsväxt
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Så kålfröna i omgångar från tidigaste vår till sena sommaren. De sås glest, ca. 1 cm djupt, direkt på friland eller i drivbänkar och växthus för en extra tidig eller sen skörd. Frön sådda kring mitten av juli brukar ge den bästa skörden.

Avstånd

Gallras till ett inbördes avstånd på 20-35 cm. Gallringsplantorna går utmärkt att äta. Håll 35-50 cm mellan raderna vid radsådd.

Skörd

Börja plocka bladen tidigt. Plantorna växer fort och de mer eller mindre samlade huvudena skördas efter hand. Flera av kålsortena går i blom på sommaren, så vänta inte med skörden. De tål flera graders frost och kan ätas färska långt in på senhösten. Används råa, kokta, inlagda, stekta, i sallader, soppor, gratänger och grytor etc.

Frö

1g innehåller 300-500 frön. En portion räcker för att så 3-6 meter. För 100 strm. behövs ca. 10g.