Wasabino, ekofrö

Eko

Information

Så nära wasabismaken man kan komma ovan jord. Spröda, ljusgröna, vågigt, något flikiga, kantkrusiga blad. Små blad ger ett friskt sting i salladen, medan äldre, fullvuxna blad, används i t.ex. wok. De förlorar snabbt sin hetta vid uppvärmning, så lägg i dem precis innan servering.
Wasabino är extremt köldtålig och mycket lämplig för en riktigt tidig sådd i kallväxthuset och en sent på hösten. Sås på friland i omgångar så snart jorden kan brukas ända till tidiga hösten. En portion innehåller ca. 300 frön.


 

Artikelnummer:1035
Vetenskapligt namn:Brassica juncea
Botanisk familj:Korsblommiga familjen - Brassicaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:40
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Mars–april / juli–augusti
Sådjup:1 cm
Grotid:3-5 dagar
Plantavstånd:5-10 cm småblad/20-35 cm hel planta
Radavstånd:35-50 cm
Planthöjd:30 cm
Plantläge:Sol–skugga
Skörd/blomning:Maj / augusti–oktober
Frö/g:300-500 frön
Övrigt:Långdagsväxt
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så fröna i omgångar från tidigaste vår till sena sommaren. De sås glest, ca. 1 cm djupt, direkt på friland eller i drivbänkar och växthus för en extra tidig eller sen skörd. Frön sådda kring mitten av juli brukar ge den bästa skörden.

Avstånd

Gallras till ett inbördes avstånd på 20-35 cm. Gallringsplantorna går utmärkt att äta. Håll 35-50 cm mellan raderna vid radsådd.

Skörd

Börja plocka bladen tidigt. Plantorna växer fort och de mer eller mindre samlade huvudena skördas efter hand. Flera av kålsortena går i blom på sommaren, så vänta inte med skörden. De tål flera graders frost och kan ätas färska långt in på senhösten. Används råa, kokta, inlagda, stekta, i sallader, soppor, gratänger och grytor etc.

Frö

1g innehåller 300-500 frön. En portion räcker för att så 3-6 meter. För 100 strm. behövs ca. 10g.