Striato d´Italia, ekofrö

Eko

Information

’Italienska ränder’ är ett bra namn på denna perfekt långsmala, cylindriska, mörk- och ljusgrönrandiga zucchini. I italien skördas den ofta mycket ung med blomman kvar eller innan frukten nått en diameter kring 3-4 cm. i diameter. Köttet är helt vitt, fast och med en fin, mild zucchinismak. Plantan är ganska kraftig och ger massor av frukt så länge den skördas.
Striato d´ Italia har odlats, framför allt i norra Italien, under mycket lång tid och är väl anpassad till svalare sommarväder. En portion innehåller 8-10 frön.


 

Artikelnummer:3455
Vetenskapligt namn:Cucurbita pepo
Botanisk familj:Gurkfamiljen - Cucurbitaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:50
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: april–juni
Sådjup:3 cm
Grotid:6-10 dagar
Plantavstånd:40-80 cm
Radavstånd:90-130 cm
Planthöjd:80 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–september
Frö/g:7-10 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Fröet kan sås direkt på friland när jorden är ordentligt uppvärmd (min. 15°C). Det gror inte, utan ruttnar om jorden är kylig. Säkrast är att dra upp plantor inomhus eller i drivbänk. Så ca. 3 cm djupt i krukor med 2-4 frön i varje, ca. 4 veckor innan beräknad utplantering. Håll ca 23-25 grader tills fröna grott. Spara 1-2 plantor och låt dem stå ganska varmt, ljust och luftigt. Avhärda dem successivt och plantera ut när jorden blivit varm och risken för nattfrost är helt förbi. Squash har känsliga rötter, så var försiktig vid planteringen.

Avstånd

Mellan plantorna 40-80 cm och mellan raderna 90-130 cm. Vid grupplantering: 3-4 plantor/grupp och 120-150 cm mellan grupperna.

Skörd

Skär konsekvent av frukterna när de är 10-20 cm långa. De är godast då. Råa, kokta, stekta etc.

Frö

7-8 frö per 1 gram.
En portion innehåller 8-10 frön.