Frakt från 18 kr

Paris Market, ekofrö

Eko Kulturarv

Information

Snabb, klotrund, spröd och söt. Paris Market har varit odlad som namnsort sedan 1800-talet och är en ständigt efterfrågad gourmetmorot. Tack vare sin korta växt passar den utmärkt i styva lerjordar och containrar. Används ofta för snabb drivning i växthus och bänkar.
Rötterna blir 3-5 cm. i diameter, är helt genomfärgade, har ett litet bladfäste och knappast någon tendens till grön nacke.
Under växtperioden bör Paris Market inte sakna vatten. Då sträcker sig rötterna neråt och formen blir mera avlång. En portion innehåller ca. 500 frön.


 

Artikelnummer:2030
Vetenskapligt namn:Daucus carota ssp. sativus
Botanisk familj:Flockblommig - Apiaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:55
Årighet:Tvåårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Mars–juni / oktober–november
Sådjup:1 cm
Grotid:7-14 dagar
Plantavstånd:2-6 cm
Radavstånd:20 cm
Planthöjd:30 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juni–november
Frö/g:600-1000 frön
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Så när tjälen gått ur jorden och värmen börjat tränga ner (ju varmare jord, desto snabbare groning. Min. 7°C). Eller mycket sent på hösten. Då gror fröna våren därpå. Vid vårsådd kan fröna, som gror långsamt, förgros. Lägg dem i ljummet vatten ett dygn innan sådd, torka av dem och så. Man kan också underlätta groningen genom att vattna i raden innan sådd.

Så 1 cm djupt och inte för tätt. Gallringen kan annars bli mycket arbetsam. Låt det inte bildas skorpa på jordytan. Groddplantan har svårt att ta sig igenom. Vattna.

Om moroten ska lagras sås den i juni.

Avstånd

De tidiga morötterna behöver ett plantavstånd på 1-3 cm. Radavstånd 35-50 cm. I bäddar räcker det med 15-25 cm mellan raderna.

Skörd

Den första skörden kan egentligen göras när morötterna gallras. De små rötterna är delikata!

Sommarmorötterna skördas så snart de fått tydlig färg. Då har också smaken utvecklats. Tidiga sorter är saftiga och bör inte stå skördemogna i mer än 3 veckor. De spricker lätt, i synnerhet om det finns ett överskott på näring och vatten. En tidig morot kan också lagras, oftast över vintern och ibland en bit in på våren. Men så och skörda dem i så fall sent.


Frö

1g är 600-1000 frön. 

För 100 sträckmeter sommarmorötter behövs 10-20g beroende på såmetod (200-300g/1000 m2)