Howden, ekofrö

Eko Nyhet

Information

I över 40 år, sedan introductionen 1973, har Howden varit en av de mest uppskattade Halloween-pumporna. Stora, symmetriska, orange frukter som väger mellan 7 och 15 kg. Med ett tjockt, gott kött perfekt till pumpkin-paj. Plantan växer kraftigt rankande och hinner oftast ge fin frukt trots att den inte är så snabb. Kan lagras i flera månader med bibehållen kvalitet. En portion innehåller ca. 8 frön.


 

Artikelnummer:3650
Vetenskapligt namn:Cucurbita pepo
Botanisk familj:Gurkfamiljen - Cucurbitaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:115
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Ja
Såtid:Förkultiveras: april–juni
Sådjup:3 cm
Grotid:6-10 dagar
Plantavstånd:50-80 cm
Radavstånd:90-130 cm
Planthöjd:200-300 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Augusti–september
Frö/g:2-10 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Fröet kan sås direkt på friland när jorden är ordentligt uppvärmd (min. 15°C). Det gror inte, utan ruttnar om jorden är kylig. Säkrast är att dra upp plantor inomhus eller i drivbänk. Så ca. 3 cm djupt i krukor med 2-4 frön i varje, ca. 4 veckor innan beräknad utplantering. Håll ca 23-25 grader tills fröna grott. Spara 1-2 plantor och låt dem stå ganska varmt, ljust och luftigt. Avhärda dem successivt och plantera ut när jorden blivit varm och risken för nattfrost är helt förbi. Pumpaplantor har känsliga rötter, så var försiktig vid planteringen.

Avstånd

Mellan plantorna 50-80 cm och mellan raderna 90-130 cm. Pumpan är rankande och kan bli mycket storväxt, så ge den ordentligt utrymme.

Skörd

Skörda innan frosten skadar frukterna. Pumpan kan lagras i flera månader. Den används till allt ifrån soppor och grytor till pajer, desserter, marmelad och inläggningar.

Frö

En portion innehåller ca. 8 frön.
6-7 frö per 1 gram.