Frakt från 18 kr

Rysk Kämpe, ekofrö

Eko Kulturarv

Information

Svartroten Rysk Kämpe har odlats länge och varit standardsort i yrkesodlingen sedan 1950-talet. Den ger medellånga, jämna och fina, svartbruna rötter med ett vitt och mjällt kött. Om den inte stöter på en sten eller kompakt jord, delar sig Rysk Kämpe sällan frivilligt. Dessutom är den resistent mot stocklöpning det första året. Rysk Kämpe, som också kallas Rysk Jätte eller Russian Giant är en belgisk förädling.

I vår artikel Odla fleråriga grönsaker kan du läsa mer om perennernas fördelar och få tips på hur du odlar dem.

En portion innehåller ca. 70 frön.


Fleråriga grönsaker


 

Artikelnummer:4970
Vetenskapligt namn:Scorzonera hispanica
Botanisk familj:Asteraceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:115
Årighet:Tvåårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:April–juni
Sådjup:2 cm
Grotid:6-15 dagar
Plantavstånd:10-15 cm
Radavstånd:40-50 cm
Planthöjd:40 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:September–november
Frö/g:70-90 frön
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Svartroten är en av de första man sår på våren, så snart tjälen gått ur jorden och det har torkat upp. Så 2 cm djupt. Den behöver en lång säsong. Även sen höstsådd brukar lyckas och ge en extra tidig start.

Avstånd

Ge plantorna 10-15 cm i raden och håll 40-50 cm mellan raderna.

Skörd

Gräv försiktigt upp rötterna så sent som möjligt på hösten. Täcker man med växtmaterial, går det att skörda tills de fryser fast. Eller låt dem stå kvar till året därpå, för att växa på sig lite till. Övervintrande rötter går i blom fram på sommaren. Det gör roten allt hårdare, så vänta inte för länge med skörden. Bladen är också ätliga.
Förvara svartroten i lätt fuktig sand eller torv i jordkällare. Den används i grytor, soppor och gratänger etc. eller äts helst lätt kokt med salt och smör.

Frö

1g innehåller 70-90 frön.
En portion innehåller ca. 70 frön.