Frakt från 18 kr

Rödbetsmix, ekofrö

Eko

OBS! Får ej importeras till Finland.


Information

Vår egen blandning av betor i olika färger. Djupt mörkröda med vinröda blad, mörkt röda med gröna blad, polkabetor, gulbetor och vitbetor.  Smaken skiljer sig på de olika sorterna. Så i samma påse får du allt från milda, söta gulbetor till kraftiga rödbetor med den klassiska rödbetssmaken. En portion innehåller ca. 250 frön.


 

Artikelnummer:6500
Vetenskapligt namn:Beta vulgaris var. conditiva
Botanisk familj:Amarantväxter - Amaranthaceae
Ekologiskt:Ja
Årighet:Tvåårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Maj–juli
Sådjup:2 cm
Grotid:7-12 dagar
Plantavstånd:3-8 cm
Radavstånd:30-50 cm
Planthöjd:25-30 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juni–oktober
Frö/g:60-90 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Rödbetsfröet är besvärligt. Det vill ha rätt förhållande mellan värme, fuktighet och syre för att gro jämnt. I kall jord ruttnar många och antalet stocklöpningar ökar. Är det för blött, ruttnar det snabbt. Är jorden tät eller torr händer ingenting.
Så fröna glest i omgångar ända fram i juli, ca. 2 cm djupt. Rödbetor som ska lagras bör sås sent, för att inte bli för stora och hårda.

Avstånd

Håll 3-8 cm mellan plantorna och 30-50 cm mellan raderna. Då sorterna i blandningen är runda går det bra att hålla det lite kortare avståndet.
Rödbetsfröet är egentligen en frukt med 2-6 frön. Så det kommer ofta upp flera plantor på samma plats. Många tycker att noggrann gallring är viktigt. Men kan man acceptera en viss variation i storleken, går det att överlämna gallringen åt naturen. Den starkaste dominerar och tränger undan de mindre plantorna. Så inte för tätt bara.

Skörd

Små rödbetor med blasten kvar, lätt kokta, är en delikatess hela sommaren. Skörda rödbetorna för lagring innan de starka frostnätterna börjar. Lämna kvar några cm av blasten och putsa inte av rötterna. Rödbetan blöder lätt. Förvara betorna i sand, torv, torra löv eller bara i säckar vid en låg temperatur och en hög luftfuktighet. De kan, liksom andra rotfrukter, även skivas tunt och torkas, läggas in i ättika eller mjölksyras.

Frö

1g innehåller 60-90 frön. Till 100 sträckmeter behövs 80g av de runda sorterna. Till 1000 kvm. åtgår mellan 1-1,8 kg.
En portion innehåller ca. 250 frön.