Frakt från 18 kr

Retzer Gold, ekofrö

Eko

Information

En välkänd österrikisk nakenfröpumpa, som utvecklats för att ge stora, oljerika frön utan skal. De är mörkt olivgröna och smakar utmärkt, färska eller rostade. Just nyskördade, färska kärnor är en lyx vi odlare kan unna oss. Nötsmaken är tydlig. I handeln finns endast torkade eller rostade.

Plantan är rankande, men blir inte överdrivet stor. Frukterna är först grön-gulrandiga, men övergår alltmer i helt gulorange vid lagringen. De brukar väga mellan 2,5-5 kg och ger massor med frön, som är lätta att skopa ut, skölja av och torka för vintern. Köttet är ätbart, men kan inte mäta sig med de mer smakrika matpumporna. Likt andra i gurkfamiljen, gillar Retzer Gold också ett varmt skyddat läge och en mild höst för att hinna mogna sina frön ordentligt.

Observera: Fröna till Retzer Gold är mer känsliga för röta än andra pumpor och bör därför förkultiveras. Att så direkt på friland rekommenderas inte. Fröna kan med fördel sås i sand och det är viktigt att inte övervattna sådden.

En portion innehåller ca. 10 frön.


 

Artikelnummer:3680
Vetenskapligt namn:Cucurbita pepo
Botanisk familj:Gurkfamiljen - Cucurbitaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:100
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: april–juni
Sådjup:3 cm
Grotid:6-10 dagar
Plantavstånd:50-80 cm
Radavstånd:90-130 cm
Planthöjd:200-300 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Augusti–september
Frö/g:2-10 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Fröna till Retzer Gold är mer känsliga för röta än andra pumpor och bör därför förkultiveras. Att så direkt på friland rekommenderas inte. Fröna kan med fördel sås i sand och det är viktigt att inte övervattna sådden.

Dra upp plantor inomhus eller i drivbänk. Så ca. 3 cm djupt i krukor med 2-4 frön i varje, ca. 4 veckor innan beräknad utplantering. Håll ca 23-25 grader tills fröna grott. Spara 1-2 plantor och låt dem stå ganska varmt, ljust och luftigt. Avhärda dem successivt och plantera ut när jorden blivit varm och risken för nattfrost är helt förbi. Pumpaplantor har känsliga rötter, så var försiktig vid planteringen.

Avstånd

Mellan plantorna 50-80 cm och mellan raderna 90-130 cm. Pumpan är rankande och kan bli mycket storväxt, så ge den ordentligt utrymme.

Skörd

Skörda innan frosten skadar frukterna. Pumpan kan lagras i flera månader. Den används till allt ifrån soppor och grytor till pajer, desserter, marmelad och inläggningar.

Frö

En portion innehåller ca. 10 frön.
4-5 frö per 1 gram.