Frakt från 18 kr

Berliner Halblang, ekofrö

Eko Kulturarv

Information

Odlingssäker rotpersilja av Berliner-typ, som i många år gett enhetliga, släta, vita rötter i våra försök. Roten är halvlång, har ett litet bladfäste och bladverk och är jämnt avsmalnande. Den har få sidorötter och är tålig mot rost och svampighet. Bladen kan användas som vanlig slätbladig persilja. Berliner halblang ger en stor och fin lagringsduglig skörd. En portion innehåller ca. 400 frön.


 

Artikelnummer:2520
Vetenskapligt namn:Petroselinum crispum var. tuberosum
Botanisk familj:Flockblomstriga - Apiaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:105
Årighet:Tvåårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Mars–juni / oktober–november
Sådjup:1-2 cm
Grotid:15-25 dagar
Plantavstånd:5-10 cm
Radavstånd:40-50 cm
Planthöjd:25 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:September–november
Frö/g:600-800 frön
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Så tidigt på våren eller sent på hösten, ca. 1 cm djupt. För att påskynda groningen, kan man lägga fröna i ljummet vatten ett dygn före sådd. Torka av dem och så. Också vattning i såraden underlättar groningen.

Avstånd

5-10 cm mellan plantorna och 40-50 cm mellan raderna.

Skörd

Skörda sent, samtidigt med palsternackan och förvara och använd dem på samma sätt. Täckt med växtavfall i en väldränerad jord, övervintrar den utmärkt och ger en delikat rot och en massa persiljeblad tidigt på våren.

Frö

1g innehåller 600-800 frön. En portion sår 5-8 meter. Till 100 sträckm. behövs 8-10g.
En portion innehåller ca. 400 frön.