Frakt från 15 kr

Timjan, ekofrö

Eko Kulturarv

Information

Thymus vulgaris. Kransblommig med små ljuslila, nektarrika blommor. Timjan finns i många varianter. Några kan sås med frö, men de flesta måste förökas vegetativt, med sticklingar,  rotdelar eller avläggare. De kommer från länderna kring Medelhavet och under antiken fick den sitt namn Thymus, som betyder "själ" och "hjärta". Timjante har i årtusenden druckits för att skänka mod och styrka och befrias från mardrömmar och blygsel.
Det är en flerårig, härdig, starkt förgrenad, ganska låg halvbuske. Timjan vill växa varmt och soligt i en lätt, kalkhaltig jord och bör förnyas efter några år med frö eller sticklingar för smakens skull.
Så grunt inomhus i april och plantera ut när frostrisken är över. Plantavstånd 15-20 cm. I norr bör den täckas inför vintern eller stå svalt och ljust inomhus som krukväxt. Skörda toppskott innan blomningen. Kan används som krydda till nästan allt. Från skaldjur och vilt till sylt och fruktsallad och som ett lindrande och stärkande té.
1g innehåller 4000 frön.

En portion innehåller ca. 500 frön.


 

Artikelnummer:K590
Vetenskapligt namn:Thymus vulgaris
Botanisk familj:Kransblommiga - Lamiaceae
Ekologiskt:Ja
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: april
Sådjup:0,2 cm
Grotid:7-21 dagar
Plantavstånd:15-20 cm
Radavstånd:35 cm
Planthöjd:20 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–frost
Frö/g:4000 frön
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Så grunt inomhus i april och plantera ut när frostrisken är över. I norr bör den täckas inför vintern eller stå svalt och ljust inomhus som krukväxt.

Avstånd

Plantavstånd 15-20 cm. 

Skörd

Skörda toppskott innan blomningen.

Frö

1g innehåller 4000 frön.

En portion innehåller ca. 500 frön.