Frakt från 18 kr

Kvanne, ekofrö

Eko Kulturarv

Information

Kvanne, som blir kring 2 meter hög, sås oftast i augusti, 1-2 cm djupt direkt på friland. Fröna behöver en köldperiod (stratifieras) för att gro. Kan också sås mycket tidigt på våren eller förkultiveras i krukor som får stå i kylens frysfack några veckor för att väcka fröna och sedan planteras ut.

Växten blir ståtlig men blommar inte det året. Trivs i en djup, fuktig jord, där den ofta självsår sig och bildar riktiga buskage. Om blomstängelsen skäres av innan blomning, kommer plantan igen nästa år.

I vår artikel Odla fleråriga grönsaker kan du läsa mer om perennernas fördelar och få tips på hur du odlar dem.

En portion innehåller ca 100 frön.


Fleråriga grönsaker


 

Artikelnummer:K390
Vetenskapligt namn:Angelica archangelica
Botanisk familj:Flockblomstriga - Apiaceae
Ekologiskt:Ja
Årighet:Två-flerårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:April–maj/september
Sådjup:1-2 cm
Grotid:10-40 dagar
Plantavstånd:100 cm
Radavstånd:150 cm
Planthöjd:200 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juni–augusti
Frö/g:200 frön
Övrigt:Stratifieras
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Kvanne sås oftast i augusti, 1-2 cm djupt direkt på friland. Fröna behöver en köldperiod (stratifieras) för att gro. Kan också sås mycket tidigt på våren eller förkultiveras i krukor som får stå i kylens frysfack några veckor för att väcka fröna och sedan planteras ut.

Avstånd

Håll 100 cm mellan plantorna och 150 cm mellan rader.

Skörd

Hela växten kan användas. Den är vitaminrik och har en sötaktig smak. Roten till te, unga stjälkar kanderas till bakverk eller ätas som de är, bladen till té och krydda, färska eller torkade. Torkade blomställningar är en fin eternell.

Frö

1g innehåller 200 frön. 
En portion innehåller ca 100 frön.