Sibirisk Kantlök


Information

Allium nutans. Den mest eftertraktade gräslöken på marknaderna i Ryssland, där den kallas Slizun. Påminner om en blandning av vanlig gräslök och kinesisk. Bladen är karakteristiskt skruvade, medelgröna och plattrunda. Som en kvarts måne i genomskärning och 5-7 mm breda. De är saftiga och mycket goda med sin milda, svagt nötaktiga vitlökssmak.
Allium nutans är perenn liksom gräslök, men för att övervintra bra vill den stå i väldränerad, lätt jord, gärna med ett skyddstäcke den första vintern. Kylan är inget problem för en etablerad planta, det är blötan som är det största hotet. A. nutans uppträder i flera varianter med mer eller mindre breda, skruvade blad och en ljusviolett flockaktig blomma.
Sibirisk gräslök kan ibland vara besvärlig att gro. Den behöver oftast stratifieras/köldperioder för att vakna. Så utomhus på hösten eller tidigt på våren i väldränerad jord. Eller så i lätt jord i små krukor och ställ dem i kylen i 4-6 veckor. Eller ännu bättre i flera perioder om 2 veckor i kyl och 2 veckor i rumstemperatur. En portion innehåller c:a 200 frön.


 

Artikelnummer:K295
Latinskt namn:Allium nutans
Botanisk familj:Liljeväxter - Liliaceae
Ekologiskt:Nej
Årighet:Flerårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Planthöjd:30