Bronsfänkål, ekofrö

Eko Kulturarvssort

Information

En mycket vacker variant av fänkål, som växer lika kraftfullt som vanlig grön fänkål. Färgen på de finflikiga bladen är brons-rödaktig och en verklig prydnad i landet. Den är ganska trög att gå i blom, så det blir en fin bladskörd innan den drar iväg uppåt, blommar och ger kryddiga fänkålsfrön. En portion innehåller ca. 200 frön.


 

Artikelnummer:K260
Latinskt namn:Foeniculum vulgare var. dulce
Botanisk familj:Flockblomstriga - Apiaceae
Ekologiskt:Ja
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Planthöjd:50-60 cm
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Direktsås när jorden blivit uppvärmd. Max ca. 1 cm. djupt. Fröna behöver ljus för att gro.

Avstånd

Gallra till plantavstånd 20-40 cm och 40-50 cm mellan raderna.

Skörd

Blommar andra året i ett soligt läge, varefter fröna kan skördas då de mognat. Bladen kan skördas under hela säsongen och används som krydda till ost, fisk, såser och pickles. Stjälkarna som sparris och de nästan fullmogna fröna med anissmak i bröd, soppor och kakor. Den bör täckas för en säker övervintring.

Frö

1g är 200 frön.
En portion innehåller ca. 200 frön.