Frakt från 18 kr

White Emergo, ekofrö

Eko

Information

Blommar med vita/gräddvita blommor hela sommaren och ger en stor skörd av 18–22 cm långa, mörkgröna baljor. De är kraftiga och matiga och har en rik smak. Bäst blir de om de skäres med två snitt på längden, enligt engelsk tradition, och kokas några minuter i saltat vatten. Odlas på friland i de delar av landet där det går att odla bönor utomhus och i växthus/uterum längre norrut. Fröet är vitt. En portion innehåller ca. 20 frön.


 

Artikelnummer:8680
Vetenskapligt namn:Phaseolus coccineus
Botanisk familj:Ärtväxter - Fabaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:70
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Juni
Sådjup:3-5 cm
Grotid:7-10 dagar
Plantavstånd:10-15 cm
Radavstånd:35-50 cm
Planthöjd:200-300 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Augusti–frost
Frö/g:1 frö
Övrigt:Sås i varm jord 
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Det går inte att så för tidigt. För att fröna ska gro och inte ruttna, måste jorden vara uppvärmd till minst 12°C, helst 16°C för obetade frön. Så bönorna 3–5 cm djupt.

Avstånd

Mellan plantorna 10–15 cm och mellan raderna 35–50 cm. I bäddar kan raderna stå närmare varandra. Men var försiktig. Bönor ska växa luftigt. I ett fuktigt klimat är det bäst att välja ett större rad och plantavstånd. Bönfläcksjukan, en vanlig svampsjukdom, kan lätt drabba växterna, speciellt om de står för tätt.

Skörd

Plocka baljorna ofta. Vänta inte tills de blivit för stora. Då blir de mer eller mindre trådiga och sega. Dessutom producerar plantan nya baljor så länge den plockas. Det går att frysa bönorna efter förvällning eller att torka dem. Konservering är en gammal beprövad metod att ta tillvara färska bönor, likaså syrning.

Frö

Fröet är stort och 1 frö väger ungefär 1 gram. En portion innehåller ca. 20 frön och sår mellan 2 och 3 meter. Rosenbönan är inte självpollinerande som andra bönor, utan måste ha hjälp av insekter.