Frakt från 18 kr

Prizewinner, ekofrö

Eko Kulturarv

Information

Prizewinner har fått sitt namn just för att den är en av de bästa rosenbönorna, alltsedan 1892. Plantan, som är högväxande, blommar länge med scharlakansröda blommor och ger en överdådig skörd av 20–25 cm långa, köttiga, trådfria baljor. Den tydliga bönsmaken är en klar vinnare. Har mycket vackra frön, mellerade i ljusviolett och svart. En portion innehåller ca. 20 frön.


 

Artikelnummer:8655
Vetenskapligt namn:Phaseolus coccineus
Botanisk familj:Ärtväxter - Fabaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:67
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Juni
Sådjup:3-5 cm
Grotid:7-10 dagar
Plantavstånd:10-15 cm
Radavstånd:35-50 cm
Planthöjd:200-300 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Augusti–frost
Frö/g:1 frö
Övrigt:Sås i varm jord 
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Det går inte att så för tidigt. För att fröna ska gro och inte ruttna, måste jorden vara uppvärmd till minst 12°C, helst 16°C för obetade frön. Så bönorna 3–5 cm djupt.

Avstånd

Mellan plantorna 10-15 cm och mellan raderna 35–50 cm. I bäddar kan raderna stå närmare varandra. Men var försiktig. Bönor ska växa luftigt. I ett fuktigt klimat är det bäst att välja ett större rad och plantavstånd. Bönfläcksjukan, en vanlig svampsjukdom, kan lätt drabba växterna, speciellt om de står för tätt.

Skörd

Plocka baljorna ofta. Vänta inte tills de blivit för stora. Då blir de mer eller mindre trådiga och sega. Dessutom producerar plantan nya baljor så länge den plockas. Det går att frysa bönorna efter förvällning eller att torka dem. Konservering är en gammal beprövad metod att ta tillvara färska bönor, likaså syrning.

Frö

Fröet är stort. 1 frö väger ungefär 1 gram. En portion innehåller ca. 20 frön och sår mellan 2 och 3 meter. Rosenbönan är inte självpollinerande som andra bönor, utan måste ha hjälp av insekter.