Canellino, ekofrö

Eko Kulturarv

Information

Den berömda Minestronebönan från Italien. Med stora vita till ljusgröna, njurformade bönor som spritas ur de gulgröna baljorna och anrättas färska. Inte bara till Minestrone, utan i en mängd andra rätter. Bönorna är mycket milda och mjälla, men behåller ändå sin fasthet då de kokas. Växten är medelstor och stadig. Cannellino kan också få växa så länge som möjligt på hösten och skördas som torr kokböna för vinterbruk. Ljust vitgröna frön. En portion innehåller ca 50 frön.


 

Artikelnummer:8470
Vetenskapligt namn:Phaseolus vulgaris
Botanisk familj:Ärtväxter - Fabaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:68
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:June
Sådjup:3-5 cm
Grotid:7-10 dagar
Plantavstånd:10-15 cm
Radavstånd:35-50 cm
Planthöjd:30-40 cm 
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–frost
Frö/g:2-4 frön
Övrigt:Sås i varm jord 
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Det går inte att så för tidigt. För att fröna ska gro och inte ruttna, måste jorden vara uppvärmd till minst 12°C, helst 16°C för obetade frön. Så bönorna 3 - 5 cm djupt.

Avstånd

Mellan plantorna 10-15 cm och mellan raderna 35-50 cm. I bäddar kan raderna stå närmare varandra. Men var försiktig. Bönor ska växa luftigt. I ett fuktigt klimat är det bäst att välja ett större rad och plantavstånd. Bönfläcksjukan, en vanlig svampsjukdom, kan lätt drabba växterna, speciellt om de står för tätt.

Skörd

Spritbönan är en försummad grönsak, som kan njutas i nästan alla stadier. Inte bara som "bruna bönor". Baljorna kan användas som haricots verts, och de fullmatade, omogna fröna används som ensamrätt eller i grytor, soppor etc. De går också utmärkt att konservera och frysa.

De är oftast tåliga mot sjukdomar och snabba att växa, men för att få en helt mogen, torr böna i mellersta och norra Sverige, bör man de flesta somrar odla den under någon skyddsduk.

10 sträckmeter ger minst 7-10 hg torra bönor för vinterförvaring.

Frö

1g innehåller 2-4 frön. En portion innehåller ca 50 frön och sår mellan 5 och 7 meter. För 100 sträckmeter behövs 400-600g och till 1000 kvm åtgår 7-13 kg.