Borlotto Lingua di Fuoco Nano, ekofrö

Eko Kulturarv

Information

Lågväxande borlottoböna.

Borlotto finns i mängder på varje marknad i södra Europa. Det är den enda böna du egentligen behöver odla. Tidigt ger den mjälla, trådfria, ganska ljust gröna, plattrunda baljor som kan ätas som skärböna. Någon vecka senare är de tjocka, omogna fröna skördefärdiga. Baljorna spritas och bönorna kokas mjuka i 10 minuter. En nyttig, nötig delikatess med smör och kryddor. Efter ytterligare några vecka är de mogna bönorna färdiga att tröskas för vinterförvaring.

Plantan är stadig, något högväxt och mycket givande. Borlotto är en äkta "fire tongue" med kraftigt rödspräckliga baljor vid fullmognad. Det är en snabb, mycket enhetlig och användbar spritböna. Fröna är vitgula med vinröda mönster.

Som alla bönor har den sitt ursprung i Sydamerika där den odlats i flera tusen år. Ursprungligen från Peru, men som odlades almänt i Central- och Sydamerika redan för 8 000 år sedan.

En portion innehåller ca 50 frön.


 

Artikelnummer:8420
Vetenskapligt namn:Phaseolus vulgaris
Botanisk familj:Ärtväxter - Fabaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:55
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Juni
Sådjup:3-5 cm
Grotid:7-10 dagar
Plantavstånd:10-15 cm
Radavstånd:35-50 cm
Planthöjd:30-40 cm 
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–frost
Frö/g:2-4 frön
Övrigt:Sås i varm jord 
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Det går inte att så för tidigt. För att fröna ska gro och inte ruttna, måste jorden vara uppvärmd till minst 12°C, helst 16°C för obetade frön. Så bönorna 3-5 cm djupt.

Avstånd

Mellan plantorna 10-15 cm och mellan raderna 35-50 cm. I bäddar kan raderna stå närmare varandra. Men var försiktig. Bönor ska växa luftigt. I ett fuktigt klimat är det bäst att välja ett större rad och plantavstånd. Bönfläcksjukan, en vanlig svampsjukdom, kan lätt drabba växterna, speciellt om de står för tätt.

Skörd

Spritbönan är en försummad grönsak, som kan njutas i nästan alla stadier. Inte bara som "bruna bönor". Baljorna kan användas som haricots verts, och de fullmatade, omogna fröna används som ensamrätt eller i grytor, soppor etc. De går också utmärkt att konservera och frysa.

De är oftast tåliga mot sjukdomar och snabba att växa, men för att få en helt mogen, torr böna i mellersta och norra Sverige, bör man de flesta somrar odla den under någon skyddsduk.

10 sträckmeter ger minst 7-10 hg torra bönor för vinterförvaring.

Frö

1 g innehåller 2-3 frön. En portion innehåller ca 50 frön och sår mellan 5 och 7 meter. För 100 sträckmeter behövs 400-600g och till 1000 kvm åtgår 7-13 kg.