Frakt från 15 kr

Gränsrova, ekofrö

Eko Kulturarv

Information

Från gränstrakterna till Norge, men kanske hade finnarna den med sig när så många flyttade till Finnmarkerna i Värmland och Dalarna. Alla odlade tydligen den. Den blir stor, lätt 3-6 hg. Ibland över 1 kg. Formen är cylindrisk. 6-9 cm. i diameter och 15-20 cm. lång. Är oftast ljusgrön på nacken ovan jord, men violett eller vit är inte ovanligt. Vit under jord. Gränsrovan ger verkligen en stor skörd. T.o.m. större än kålrot. Den bästa rovan än så länge. En portion innehåller ca 50 frön.


 

Artikelnummer:5795
Vetenskapligt namn:Brassica rapa
Botanisk familj:Korsblommiga - Brassicaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:70
Årighet:Tvåårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:April–augusti
Sådjup:1 cm
Grotid:3-6 dagar
Plantavstånd:15 cm
Radavstånd:30 cm
Planthöjd:40 cm
Plantläge:Sol–halvskugga
Skörd/blomning:Juli–oktober
Frö/g:400-600 frön
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Så i omgångar från det att jorden reder sig på våren, ca 1 cm. djupt, ända fram till augusti i söder. Rötter för vinterförvaring sås i juli.

Avstånd

Gallra till 15 cm. mellan plantorna och håll ett radavstånd på minst 30 cm.

Skörd

Små rovor är godast. Börja skörda när de är 5 cm. i diameter och använd dem råa, skivade eller rivna, eller i grytor, gratänger, soppor. Eller stekta, ungsbakade, till rotmos och gröt eller varhelst de kan passa.
Under årtusenden måste de ha tillagats på de mest skilda sätt. Romarna åt t. ex. gärna rovor med honung. Under medeltiden trakterades kungligheter med skulpterade rovor i de mest utsökta skepnader. Bara fantasin sätter gränser. I dagens kokböcker finns inga recept på rovor, så det är fritt fram för expriment.

Frö

1g är 400-600 frön. En portion sår 5-7 m.
En portion innehåller ca. 50 frön.