Frakt från 18 kr

Svedjerova, ekofrö

Eko Kulturarv

Information

Gammal rova från Finland. Namnet har den fått för att den ofta odlades efter att marken svedjats. Den trivs i askan som ger den näring och bidrar till att hålla borta många skadliga insekter som ofta angriper kålväxter. Roten är violett med en ljus undersida. Någon enstaka rot kan dock bli gul-vit-grön. Formen är verkligen plattrund, t.o.m. ibland något inbuktad på undersidan. Köttet är helt trådfritt, vitt och saftigt. Svedjerovan är lättodlad och kan givetvis också odlas utan att man måste svedja. Låt inte rovan bli för stor, 6-8 cm i diameter är den idealiska storleken. Svedjerovan har i långa tider varit en mycket viktig gröda och används på alla möjliga sätt. Rå, riven eller i bitar, i soppor, i lådor och gratänger, i grytor, skivade och stekta, till gröt och ugnsbakning, syrade, som rotmos. En portion innehåller ca. 150 frön.


 

Artikelnummer:5790
Vetenskapligt namn:Brassica rapa
Botanisk familj:Korsblommiga - Brassicaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:65
Årighet:Tvåårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:April–augusti
Sådjup:1 cm
Grotid:3-6 dagar
Plantavstånd:15 cm
Radavstånd:30 cm
Planthöjd:40 cm
Plantläge:Sol–halvskugga
Skörd/blomning:Juli–oktober
Frö/g:400-600 frön
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Så i omgångar från det att jorden reder sig på våren, ca 1 cm. djupt, ända fram till augusti i söder. Rötter för vinterförvaring sås i juli.

Avstånd

Gallra till 15 cm. mellan plantorna och håll ett radavstånd på minst 30 cm.

Skörd

Små rovor är godast. Börja skörda när de är 5 cm. i diameter och använd dem råa, skivade eller rivna, eller i grytor, gratänger, soppor. Eller stekta, ungsbakade, till rotmos och gröt eller varhelst de kan passa.
Under årtusenden måste de ha tillagats på de mest skilda sätt. Romarna åt t. ex. gärna rovor med honung. Under medeltiden trakterades kungligheter med skulpterade rovor i de mest utsökta skepnader. Bara fantasin sätter gränser. I dagens kokböcker finns inga recept på rovor, så det är fritt fram för expriment.

Frö

1g är 4- 600 frön. En portion sår 5-7 m.
En portion innehåller ca. 150 frön.