Röd Malabarspenat, ekofrö

Eko Kulturarvssort

Information

Vacker, värmeälskande lian som älskar sol. Den förekommer i två varianter, en grön och en röd. Den röda har glänsande mörkgröna blad och vinröda stjälkar och nerver och rosa blommor. Malabarspenat är ett utmärkt alternativ till vanlig spenat. Den är mycket näringsrik med höga halter av A och C vitamin, likså av järn och kalcium.
Den slingrar sig lätt upp till 2-3 meter i växthuset eller mot en varm södervägg. Inomhus som krukväxt arrangeras den oftast längs någon form av stöd. Malabarspenat har sitt ursprung i Sydostasien och Nya Guinea där den slingrar sig till 10 meters höjd. Den är nu en mycket vanlig ingrediens i allt från grytor till sötsaker över hela Asien och Afrika. Röd Malabar kallas också för Poi Sag, Ceylon Spinach eller Malabar Nightshade. En portion innehåller ca. 30 frön.


 

Artikelnummer:1355
Vetenskapligt namn:Basella rubra
Botanisk familj:Basellaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:70
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: mars–maj
Sådjup:2 cm
Grotid:10-30 dagar
Plantavstånd:25 cm
Radavstånd:35-50 cm
Planthöjd:200-300 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–september
Frö/g:50 frön
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

De svarta-bruna fröna sås 2 cm. djupt inomhus i mars-maj för utplantering när frostrisken är definitivt över och jorden blivit varm. Behöver stöd att slingra sig runt.

Avstånd

Håll 20-25 cm mellan plantorna.

Skörd

De stora, köttiga bladen och de unga stjälkarna och toppskotten används. Snabbstekta, snabbkokta, snabbångade, men sällan råa. Tål att toppas och skördas flera gånger under en säsong.

Frö

1 g innehåller ca. 50 frön.