Frakt från 15 kr

Westland Winter, ekofrö

Eko

Information

En av de tåligaste grönkålsorterna. De vackra, 50 cm. höga och stadiga plantorna ger en stor skörd av mörkgröna, finkrusiga blad med en smak bland de bästa. Bladen blir alltmer krusiga och mörkare, nästan blågröna, efter några frostnätter. Westland Winter är en västeuropeisk grönkål som ofta kan skördas hela vintern fram till mars. En portion innehåller ca. 150 frön.


 

Artikelnummer:5285
Vetenskapligt namn:Brassica oleracea var. acephala
Botanisk familj:Korsblommiga - Brassicaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:70
Årighet:Tvåårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: mars–juni
Sådjup:1 cm
Grotid:4-7 dagar
Plantavstånd:50 cm
Radavstånd:50 cm
Planthöjd:50-60 cm
Plantläge:Sol–halvskugga
Skörd/blomning:Juli–december
Frö/g:200-300 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så glest inomhus eller i drivbänk, ca. 1 cm djupt, 4-6 veckor innan beräknad utplantering. Fröna vill ha god värme under groningen, gärna över 20°C. Efter uppkomsten ska de stå ljust, svalt och luftigt för att undvika att de blir gängliga och angrips av rothalsröta. Avhärda plantorna successivt innan utplanteringen, som sker när frostrisken är så gott som över. En lätt frostnatt tål de flesta kålslagen. Plantera ut småplantorna något djupare och packa till jorden. Det hindrar en del kålflugor att lägga sina ägg.
Ofta sås grönkål direkt på friland, ca. 1 cm djupt, från det att jorden blivit något uppvärmd till i slutet av juni.

Avstånd

Håll omkring 50 cm mellan plantorna och 50-60 cm mellan raderna.

Skörd

Grönkålen är vinterhärdig och smakar bäst efter några ordentliga frostnätter. Men den är god även innan frosten kommit. Bladen skördas efterhand under hela hösten och vintern. De går att torka i svag värme eller frysa efter förvällning.
Grönkål används oftast i pajer, soppor och grytor.

Frö

1g innehåller 200-300 frön. Till 100 m vid direktsådd eller till 1000 plantor vid utplantering behövs ca. 10 g.
En portion innehåller ca. 150 frön.