Frakt från 18 kr

Pentland Brig, ekofrö

Eko Nyhet

Information

Den godaste grönkålen med lite svagt syrlig smak. Stammen blir 50-60 cm hög och bär en stor mängd ljusare gröna, spröda, vågkrusiga blad. Den är köldtålig och övervintrar ofta på friland, även i Ångermanland. Pentland Brig var mycket nära att försvinna för några år sedan, men räddas av en liten engelsk fröfirma.

En portion innehåller ca 75 frön.


 

Artikelnummer:5275
Vetenskapligt namn:Brassica oleracea var. acephala
Botanisk familj:Korsblommiga - Brassicaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:70
Årighet:Tvåårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Ja
Såtid:Förkultiveras: mars–juni
Sådjup:1 cm
Groningstemperatur:14-28°C
Grotid:4-7 dagar
Plantavstånd:50 cm
Radavstånd:50-60 cm
Planthöjd:50-60 cm
Plantläge:Sol–halvskugga
Skörd/blomning:Juli–december
Frö/g:200-300 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så glest inomhus eller i drivbänk, ca 1 cm djupt, 4-6 veckor innan beräknad utplantering. Fröna vill ha god värme under groningen, gärna över 20°C. Efter uppkomsten ska de stå ljust, svalt och luftigt för att undvika att de blir gängliga och angrips av rothalsröta. Avhärda plantorna successivt innan utplanteringen, som sker när frostrisken är så gott som över. En lätt frostnatt tål de flesta kålslagen. Plantera ut småplantorna något djupare och packa till jorden. Det hindrar en del kålflugor att lägga sina ägg.
Ofta sås grönkål direkt på friland, ca 1 cm djupt, från det att jorden blivit något uppvärmd till i slutet av juni.

Avstånd

Håll omkring 50 cm mellan plantorna och 50-60 cm mellan raderna.

Skörd

Grönkålen är vinterhärdig och smakar bäst efter några ordentliga frostnätter. Men den är god även innan frosten kommit. Bladen skördas efterhand under hela hösten och vintern. De går att torka i svag värme eller frysa efter förvällning.
Grönkål används oftast i pajer, soppor och grytor.

Frö

1g innehåller 200-300 frön. 

En portion innehåller ca 75 frön.