Hoffmanns Schwartze Pfahl, ekofrö

Eko Kulturarv

Information

Svartrot (Hoffmans svarta påle). 115 dagar. Är uvald för sina kraftiga, fasta och spröda rötter. Grenar sig sällan, utan ger en lång, mörkbrun rot med en trubbig spets. Köttet är helt vitt och mycket gott. Den övervintrar utan problem och ger fina späda salladsblad och delikata rötter tidigt på våren. En portion innehåller ca. 70 frön.


 

Artikelnummer:4975
Vetenskapligt namn:Scorzonera hispanica
Botanisk familj:Korgblommiga - Asteraceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:115
Årighet:Två-flerårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:April–juni
Sådjup:2 cm
Grotid:6-15 dagar
Plantavstånd:10-15 cm
Radavstånd:40-50 cm
Planthöjd:40 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:September–november
Frö/g:70-90 frön
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Svartroten är en av de första man sår på våren, så snart tjälen gått ur jorden och det har torkat upp. Så 2 cm djupt. Den behöver en lång säsong. Även sen höstsådd brukar lyckas och ge en extra tidig start.

Avstånd

Ge plantorna 10-15 cm i raden och håll 40-50 cm mellan raderna.

Skörd

Gräv försiktigt upp rötterna så sent som möjligt på hösten. Täcker man med växtmaterial, går det att skörda tills de fryser fast. Eller låt dem stå kvar till året därpå, för att växa på sig lite till. Övervintrande rötter går i blom fram på sommaren. Det gör roten allt hårdare, så vänta inte för länge med skörden. Bladen är också ätliga.
Förvara svartroten i lätt fuktig sand eller torv i jordkällare. Den används i grytor, soppor och gratänger etc. eller äts helst lätt kokt med salt och smör.

Frö

1g innehåller 70-90 frön.
En portion innehåller ca. 70 frön.