Hopi Red Dye, ekofrö

Eko Kulturarvssort

Information

Blodamarant (Amaranthus cruentus). Vacker, djupt burgunderfärgad salladsamarant. Plantan, som är en prydnad i odlingen, växer till ca 150 cm och ger långa, vinröda, hängande rävsvansblommor fyllda med små svarta, proteinrika frön med en smak av honung. Bladen är mycket näringsrika och har tre gånger så mycket C-vitamin, 10 gånger mer karotin, 15 ggr mer järn och 40 ggr mer kalcium än tomater och 3 ggr mer C-vitamin, kalcium och niacin än spenat. Hopiindianerna använde Red Dye till att färga bl.a bröd med. Hopi Red Dye är också en utmärkt snittblomma. 
Amaranten odlades redan som stapelföda för 6000 år sedan i Centralamerika ooch södra Nordamerika. Nu är den spridd över hela klotet och odlas i stor omfattning framför allt i Afrika och Asien.


 

Artikelnummer:1235
Vetenskapligt namn:Amaranthus cruentus
Botanisk familj:Amarantväxter - Amaranthaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:46
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: april / Direktsådd: juni–juli
Sådjup:0,5 cm
Grotid:5-8 dagar
Plantavstånd:20 cm
Radavstånd:35-50 cm
Planthöjd:150
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juni–frost
Frö/g:1250 frön
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Så de små fröna 0,5 cm djupt i april-maj vid förkultivering och plantera ut då jorden blivit uppvärmd och frostrisken är över. Direktsådd på friland får vänta tills jorden blivit kring 15 grader varm. Så glest. Ofta bredsås amarant för småblad.

Avstånd

Vid småbladsproduktion kan plantorna stå ganska tätt, 5-10 cm. Annars behövs ett inbördes avstånd på 20 cm. och ett radavstånd på 35-50 cm.

Skörd

De milda bladen njutes färska både som färgrika småblad och lite större i salladsblandningar. Stora blad anrättas några minuter ofta wokade eller stekta. Smaken påminner om spenat. De små fröna används oftast i gröt, eller poppade eller malda till mjöl eller groddade.

Frö

1 g innehåller ca. 1250. En portion innehåller ca. 400 frön.