Celtuce, ekofrö

Eko

Information

Sparrissallat (Lactuca sativa var. augustana (var. asparagina), 40-80 dagar, som också kallas kinesisk sallat (Woh sun), är en mycket gammal grönsak i Asien. I Europa har den funnits sedan mitten av 1800-talet. Det kinesiska namnet betyder 'spröd stamsallat'. Unga blad kan skördas som tidig plocksallat, men det är den skalade stammen med sin ljusgröna, friska och saftiga märg, som är en mild delikatess. Smaken är sallatslik, men beskrivs också som nötaktigt gurklik. Celtuce har 2-4 gånger mer c-vitamin än vanlig sallat.
Stammen blir normalt 3-5 cm tjock och omkring 30-45 cm hög. Den skördas strax innan den går i blom. Celtuce vill ha samma förhållanden som vanlig sallat och tål lite frost. 
Egentligen borde Celtuce höra hemma bland övriga sallater och inte bland asiatiska. Men vi här i västeuropa ser det som en grönsak österifrån.


 

Artikelnummer:4605
Vetenskapligt namn:Lactuca sativa var. augustana
Botanisk familj:Korgblommiga - Asteraeae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:40-80
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: mars–maj / Direktsådd: maj–augusti
Sådjup:0,5 cm
Grotid:5-8 dagar
Plantavstånd:15-30 cm
Radavstånd:35-50 cm
Planthöjd:30-45 cm
Plantläge:Sol–halvskugga
Skörd/blomning:Juni–oktober
Frö/g:850 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så glest och ca. 0,5 cm djupt. Fröna behöver ljus och en temperatur under 18°C för att gro. Högre temperatur ger sen och svag groning.
Sallat kan drivas mycket tidigt i växthus (jordtemp. minst. 5°C) eller sås inomhus och i drivbänk 3-5 veckor innan utplantering på friland. Avhärda plantorna successivt. Plantera dem grunt och vattna. Väl avhärdade tål de flesta flera minusgrader.
Direktsådd kan ske så snart jorden reder sig. Vattna i såraden om jorden är torr. Det sänker också temperaturen lite vid högsommarsådd. För att ha tillgång till färsk sallat hela sommaren och hösten, så i omgångar eller flera sorter med olika utvecklingstid. Sen höstsådd för övervintring kan lyckas även i Norrland.

Avstånd

Gallra i god tid. Celtuce behöver ett plantavstånd på 25-30 cm för att kunna bilda huvud. Håll ett radavstånd på 35-50 cm.

Skörd

Celtuce är speciell. Den odlas framför allt för sin tjocka, saftiga stam. Visst kan man plocka lite blad under växttiden, men det är stammen som är huvudrätten. Skördas då som tidig plocksallat eller huvudskörd strax innan plantan går i blom.

Frö

En portion innehåller ca. 200 frön.