Shungiku, ekofrö

Eko Kulturarvssort

Information

Kallas även Garland. Det svenska namnet är Kranskrage. Den är en lättodlad, snabb, ätlig chrysanthemumart med fin, frisk och ovanlig smak. De näringsrika, flikiga bladen börjar skördas när plantan är ung. De är godast då. Den växer fort även i halvskugga, kan sås i omgångar under hela säsongen och stå ganska tätt, 5-15 cm. Shungiku blommar med gul-vit-orange chrysanthemumblommor på höga stjälkar. Får blommorna stå kvar tills dess att fröna mognar, ger de massor med frö för nästa års sådd.
Shungiku härstammar från Medelhavsländerna och fördes till Asien under antiken, där den snabbt introducerades i matlagningen . Nyligen har Shungku klassificerats i släktet Glebionis i stället för Chrysanthemum. En portion innehåller ca. 200 frön.


 

Artikelnummer:1125
Vetenskapligt namn:Chrysanthemum coronarium
Botanisk familj:Korgblommiga - Asteraeae
Ekologiskt:Ja
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Mars–april / juli–augusti
Sådjup:1 cm
Grotid:3-5 dagar
Plantavstånd:5-15 cm
Radavstånd:25-35 cm
Planthöjd:10-15 cm
Plantläge:Sol–skugga
Skörd/blomning:Maj / augusti–oktober
Frö/g:300-500 frön
Övrigt:Långdagsväxt
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Så glest, ca 1 cm. djupt i omgångar direkt på friland från tidigaste vår. I växthus och drivbänkar ännu tidigare. Höstsådd i augusti-september ger en fin skörd långt in på senhösten. Ofta bredsås Shungiku i bäddar och pallkragar.

Avstånd

Gallras till ett inbördes avstånd på 5-15 cm. Gallringsplantorna går utmärkt att äta. Håll ett radavstånd på 25-35 cm. vid radsådd. Gallra till ett inbördes avstånd på 5-15 cm. även vid bredsådd.

Skörd

Vänta inte med skörden. Shungiku växer snabt och är godast när plantan är 10-15 cm. hög. Även mindre blad på äldre plantor smakar bra. Plantan blommar med ätliga, kryddiga gul-vit-oranga blommor på höga stjälkar. Den används sällan rå, utan oftast kokt, fräst, wokad och inlagd i otaliga recept över hela Asien, där den ofta kallas chop-suey-green.

Frö

1 g innehåller ca. 300-500 frön.