Oriental Saladini, ekofrö

Eko

Information

En vacker och smaklig blandning av flera asiatiska bladgrönsaker. Från ljusgröna till mörkgröna, några med vinröd anstrykning. Från småbladiga till stora, från krusiga till släta. Bl.a. ingår Kyona, Tatsoi, Red Garnet, Mizuna red, Mibuna, Ruby Streaks, Golden frills, Green in Snow, Pac Choi. Saladini ger en härlig variation i både smak och form utan att man behöver köpa flera olika sorter. Så i omgångar och ha fina, färska blad från tidig vår till sen höst. En portion innehåller ca. 300 frön.


 

Artikelnummer:1100
Vetenskapligt namn:Brassica
Botanisk familj:Korsblommiga - Brassicaceae
Ekologiskt:Ja
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Mars–april / juli–augusti
Sådjup:1 cm
Grotid:3-5 dagar
Plantavstånd:5-10 cm småblad/20-35 cm hel planta
Radavstånd:35-50 cm
Planthöjd:40 cm
Plantläge:Sol–skugga
Skörd/blomning:Maj / augusti–oktober
Frö/g:300-500 frön
Övrigt:Långdagsväxt
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så fröna i omgångar från tidigaste vår till sena sommaren. De sås glest, ca. 1 cm djupt, direkt på friland eller i drivbänkar och växthus för en extra tidig eller sen skörd. Frön sådda kring mitten av juli brukar ge den bästa skörden.

Avstånd

Gallras till ett inbördes avstånd på 20-35 cm. Gallringsplantorna går utmärkt att äta. Håll 35-50 cm mellan raderna vid radsådd.

Skörd

Börja plocka bladen tidigt. Plantorna växer fort och de mer eller mindre samlade huvudena skördas efter hand. Flera av kålsortena går i blom på sommaren, så vänta inte med skörden. De tål flera graders frost och kan ätas färska långt in på senhösten. Används råa, kokta, inlagda, stekta, i sallader, soppor, gratänger och grytor etc.

Frö

1g innehåller 300-500 frön. En portion räcker för att så 3-6 meter. För 100 strm. behövs ca. 10g.