White Celery Mustard, ekofrö

Eko Kulturarv

Information

Pac Choi. En kraftig skönhet i vitt och glänsande mörkgrönt. Lååånga, slanka, kritvita stjälkar och mörkt gröna blad är kännetecknet på denna stiliga pac choi. Smaken är mild kål, så namnet mustard (senap) är missvisande. White Celery sås helst på sensommaren och klarar flera minusgrader. En portion innehåller ca. 250 frön.


 

Artikelnummer:1065
Vetenskapligt namn:Brassica rapa var. chinensis
Botanisk familj:Korsblommiga - Brassicaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:60
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Mars / juli–augusti
Sådjup:1 cm
Grotid:3-5 dagar
Plantavstånd:5-10 cm småblad/20-35 cm hel planta
Radavstånd:35-50 cm
Planthöjd:50 cm
Plantläge:Sol–halvskugga
Skörd/blomning:April-maj  / augusti–oktober
Frö/g:300-500 frön
Övrigt:Kortdagsväxt
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Så fröna i omgångar, helst under tidig vår eller från mitten av juli. De sås glest, ca. 1 cm djupt, direkt på friland eller i drivbänkar och växthus för en extra tidig eller sen skörd. Frön sådda kring mitten av juli brukar ge den bästa skörden.

Avstånd

Gallras till ett inbördes avstånd på 20-35 cm. Gallringsplantorna går utmärkt att äta. Håll 35-50 cm mellan raderna vid radsådd.

Skörd

Börja plocka bladen tidigt. Plantorna växer fort och de mer eller mindre samlade huvudena skördas efter hand. Flera av kålsortena går i blom på sommaren, så vänta inte med skörden. De tål flera graders frost och kan ätas färska långt in på senhösten. Används råa, kokta, inlagda, stekta, i sallader, soppor, gratänger och grytor etc.

Frö

1g innehåller 300-500 frön. En portion räcker för att så 3-6 meter. För 100 strm. behövs ca. 10g.