Rouge vif de Etampes, ekofrö

Eko Kulturarv

Information

En mer än hundraårig fransk pumpa med ett kraftigt rödorange skal. Den är mycket populär i södra Europa med sin vackra och stora, plattrunda frukt på 5-10 kg. Där säljes den i klyftor på marknaden. Rouge vif d'Etampes med sitt fasta, oranga, något söta kött, odlas och används som vintersquash. En portion innehåller ca 8 frön.


 

Artikelnummer:3690
Vetenskapligt namn:Cucurbita maxima
Botanisk familj:Gurkväxter - Cucurbitaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:110
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: april–juni
Sådjup:3 cm
Grotid:6-10 dagar
Plantavstånd:50-80 cm
Radavstånd:90-130 cm
Planthöjd:200-300 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Augusti–september
Frö/g:2-10 frön
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Fröet kan sås direkt på friland när jorden är ordentligt uppvärmd (min. 15°C). Det gror inte, utan ruttnar om jorden är kylig. Säkrast är att dra upp plantor inomhus eller i drivbänk. Så ca. 3 cm djupt i krukor med 2-4 frön i varje, ca. 4 veckor innan beräknad utplantering. Håll ca 23-25 grader tills fröna grott. Spara 1-2 plantor och låt dem stå ganska varmt, ljust och luftigt. Avhärda dem successivt och plantera ut när jorden blivit varm och risken för nattfrost är helt förbi. Pumpaplantor har känsliga rötter, så var försiktig vid planteringen.

Avstånd

Mellan plantorna 50-80 cm och mellan raderna 90-130 cm. Pumpan är rankande och kan bli mycket storväxt, så ge den ordentligt utrymme.

Skörd

Skörda innan frosten skadar frukterna. Pumpan kan lagras i flera månader. Den används till allt ifrån soppor och grytor till pajer, desserter, marmelad och inläggningar.

Frö

En portion innehåller ca. 8 frön.
3-4 frö per 1 gram.