Vegetable Spaghetti, ekofrö

Eko Kulturarv

Information

Annorlunda pumpa som påstås ha kommit hit till Europa från Manchuriet och västra Kina. (Vissa källor hävdar att den såg dagens ljus i Spanien och Italien !). Frukten är oval, väger oftast mellan 2-4 kg och har en ljust gul färg. Den kokas eller bakas oftast hel, delas och det gula fruktköttet, som liknar spagetti, repas ur med gaffel. Spagettipumpan har ett hårt skal och kan sparas länge. En portion innehåller ca 8 frön.


 

Artikelnummer:3625
Vetenskapligt namn:Cucurbita pepo
Botanisk familj:Gurkväxter - Cucurbitaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:95
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: april–juni
Sådjup:3 cm
Grotid:6-10 dagar
Plantavstånd:50-80 cm
Radavstånd:90-130 cm
Planthöjd:200-300 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Augusti–september
Frö/g:2-10 frön
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Fröet kan sås direkt på friland när jorden är ordentligt uppvärmd (min. 15°C). Det gror inte, utan ruttnar om jorden är kylig. Säkrast är att dra upp plantor inomhus eller i drivbänk. Så ca. 3 cm djupt i krukor med 2-4 frön i varje, ca. 4 veckor innan beräknad utplantering. Håll ca 23-25 grader tills fröna grott. Spara 1-2 plantor och låt dem stå ganska varmt, ljust och luftigt. Avhärda dem successivt och plantera ut när jorden blivit varm och risken för nattfrost är helt förbi. Pumpaplantor har känsliga rötter, så var försiktig vid planteringen.

Avstånd

Mellan plantorna 50-80 cm och mellan raderna 90-130 cm. Pumpan är rankande och kan bli mycket storväxt, så ge den ordentligt utrymme.

Skörd

Skörda innan frosten skadar frukterna. Pumpan kan lagras i flera månader utan samma värmebehandling som vintersquash. (Med undantag av maxima-pumpor). Den används till allt ifrån soppor och grytor till pajer, desserter, marmelad och inläggningar. 

Frö

En portion innehåller ca. 8 frön.
Ungefär 6 frö per 1 gram.