Tromboncino, ekofrö

Eko Kulturarvssort

Information

Den lilla trombonen är en ovanlig gammal italiensk squash. De släta, limegröna frukterna blir långa, 5-6 cm tjocka och är uppsvällda vid blomändan där alla frön är samlade. Skördas helst vid 30 cm längd, men är fullt njutbar även om den blivit en halvmeter. Köttet är vitt, helt slätt och fast. Smaken är mild med en antydan av kronärtskocka. Den kraftiga plantan är rankande och fin att binda upp. Får den ringla fritt på marken blir frukterna oftast krokiga. Tromboncino kan bli riktigt lång (vårt rekord är 180 cm.) och väl mogen med hårt halmfärgat skal kan den förvaras länge och användas i soppor och grytor. En portion innehåller ca 8 frön.


 

Artikelnummer:3580
Vetenskapligt namn:Cucurbita moschata
Botanisk familj:Gurkväxter - Cucurbitaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:58
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: april–juni
Sådjup:3 cm
Grotid:6-10 dagar
Plantavstånd:40-80 cm
Radavstånd:90-130 cm
Planthöjd:180 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–september
Frö/g:7-10 frön
Övrigt:Rankande
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Fröet kan sås direkt på friland när jorden är ordentligt uppvärmd (min. 15°C). Det gror inte, utan ruttnar om jorden är kylig. Säkrast är att dra upp plantor inomhus eller i drivbänk. Så ca. 3 cm djupt i krukor med 2-4 frön i varje, ca. 4 veckor innan beräknad utplantering. Håll ca 23-25 grader tills fröna grott. Spara 1-2 plantor och låt dem stå ganska varmt, ljust och luftigt. Avhärda dem successivt och plantera ut när jorden blivit varm och risken för nattfrost är helt förbi. Squash har känsliga rötter, så var försiktig vid planteringen.

Avstånd

Mellan plantorna 40-80 cm och mellan raderna 90-130 cm. Vid grupplantering: 3-4 plantor/grupp och 120-150 cm mellan grupperna.

Skörd

Skär konsekvent av frukterna när de är 10-20 cm långa. De är godast då. Råa, kokta, stekta etc.

Frö

8-9 frö per 1 gram.
En portion innehåller ca. 8 frön.