Frakt från 15 kr

Lebanese White Bush, ekofrö

Eko

Information

En typisk sommarsquash från Mellanöstern, s.k. Cousa-squash, med en fantastisk smak. Denna gamla typ av squash växer som en kraftig buske och ger upp till 15 frukter per planta om den skördas ofta. Frukterna är korta och tjocka med ett ljusgrönt, vitprickigt, tunt skal och ett vitt, fast kött. Godast är de som unga, men behåller sin rika smak även då de blivit större. Mycket lämplig för ungsbakning. Väl utväxt och mogen med ett hårt, halmfärgat skal, håller den sig i flera månader och är utmärkt i soppor och grytor. En portion innehåller ca. 8 frön.


 

Artikelnummer:3485
Vetenskapligt namn:Cucurbita pepo
Botanisk familj:Gurkväxter - Cucurbitaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:50
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: april–juni
Sådjup:3 cm
Grotid:6-10 dagar
Plantavstånd:40-80 cm
Radavstånd:90-130 cm
Planthöjd:80 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–september
Frö/g:7-10 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Fröet kan sås direkt på friland när jorden är ordentligt uppvärmd (min. 15°C). Det gror inte, utan ruttnar om jorden är kylig. Säkrast är att dra upp plantor inomhus eller i drivbänk. Så ca. 3 cm djupt i krukor med 2-4 frön i varje, ca. 4 veckor innan beräknad utplantering. Håll ca 23-25 grader tills fröna grott. Spara 1-2 plantor och låt dem stå ganska varmt, ljust och luftigt. Avhärda dem successivt och plantera ut när jorden blivit varm och risken för nattfrost är helt förbi. Squash har känsliga rötter, så var försiktig vid planteringen.

Avstånd

Mellan plantorna 40-80 cm och mellan raderna 90-130 cm. Vid grupplantering: 3-4 plantor/grupp och 120-150 cm mellan grupperna.

Skörd

Skär konsekvent av frukterna när de är 10-20 cm långa. De är godast då. Råa, kokta, stekta etc.

Frö

1g är 7-10 frön. En portion på ca. 1 g ger minst 5 bra plantor vid förkultivering. För plantor till 100 sträckmeter behövs ca. 40g och vid direktsådd 50-70g.
En portion innehåller ca. 8 frön.