Costata Romanesco, ekofrö

Eko Kulturarvssort

Information

Tydligt markerade ljusa åsar över en blekgrön botten och ett mycket gott kött utmärker denna gamla italienska zucchini. Den buskiga plantan har ett kraftigt bladverk och ger en fin skörd av stora, matiga hanblommor för stekning eller fritering. Costata kan inte mäta sig med de nya hybriderna i avkastning, men är klart överlägsen i smak. En portion innehåller ca 8 frön.


 

Artikelnummer:3440
Vetenskapligt namn:Cucurbita pepo
Botanisk familj:Gurkväxter - Cucurbitaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:52
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: april–juni
Sådjup:3 cm
Grotid:6-10 dagar
Plantavstånd:40-80 cm
Radavstånd:90-130 cm
Planthöjd:80 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–september
Frö/g:7-10 frön
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Fröet kan sås direkt på friland när jorden är ordentligt uppvärmd (min. 15°C). Det gror inte, utan ruttnar om jorden är kylig. Säkrast är att dra upp plantor inomhus eller i drivbänk. Så ca. 3 cm djupt i krukor med 2-4 frön i varje, ca. 4 veckor innan beräknad utplantering. Håll ca 23-25 grader tills fröna grott. Spara 1-2 plantor och låt dem stå ganska varmt, ljust och luftigt. Avhärda dem successivt och plantera ut när jorden blivit varm och risken för nattfrost är helt förbi. Squash har känsliga rötter, så var försiktig vid planteringen.

Avstånd

Mellan plantorna 40-80 cm och mellan raderna 90-130 cm. Vid grupplantering: 3-4 plantor/grupp och 120-150 cm mellan grupperna.

Skörd

Skär konsekvent av frukterna när de är 10-20 cm långa. De är godast då. Råa, kokta, stekta etc.

Frö

5-6 frö per 1 gram.
En portion innehåller ca. 8 frön.