Taisai, ekofrö

Eko Nyhet

Information

Taisai är en variant i den stora familjen pac choi som ursprungligen kommer från Kina. Den växer snabbt och ger breda, vita till grönvita stjälkar som är mycket saftiga och spröda. Bladen är något grågröna med vita nerver. Plantan bildar en lös rosett som blir kring 25–30 cm hög. Det går att få en riktigt tidig vårskörd av fina blad innan plantan går i blom, men den huvudsakliga skörden sker långt in på hösten efter en sådd från mitten av juli. Taisai är mycket vanlig i det asiatiska köket och används bland annat färsk, wokad och picklad. Ettårig. 

En portion innehåller ca 250 frön.


 

Artikelnummer:1063
Vetenskapligt namn:Brassica rapa
Botanisk familj:Korsblommiga - Brassicaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:55
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Ja
Såtid:Mars / juli–augusti
Sådjup:1 cm
Groningstemperatur:10-22 grader
Grotid:3-5 dagar
Plantavstånd:5-10 cm småblad/20-35 cm hel planta
Radavstånd:35-50 cm
Planthöjd:30 cm
Plantläge:Sol–halvskugga
Skörd/blomning:April-maj / augusti–oktober
Frö/g:300-500 frön
Övrigt:Långdagsväxt
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så fröna i omgångar, helst under tidig vår eller från mitten av juli. Undvik dock att så precis innan midsommar då dagarna är som längst. Frön sådda kring mitten av juli brukar ge den bästa skörden.
De sås glest, ca 1 cm djupt, direkt på friland eller i drivbänkar och växthus för en extra tidig eller sen skörd.

Avstånd

Gallras till ett inbördes avstånd på 20-35 cm. Gallringsplantorna går utmärkt att äta. Håll 35-50 cm mellan raderna vid radsådd.

Skörd

Börja plocka bladen tidigt. Plantorna växer fort och de mer eller mindre samlade huvudena skördas efter hand. Flera av kålsortena går i blom på sommaren, så vänta inte med skörden. De tål flera graders frost och kan ätas färska långt in på senhösten. Används råa, kokta, inlagda, stekta, i sallader, soppor, gratänger och grytor etc.

Frö

300-500 frön/g
En portion innehåller ca 250 frön.