Knölfänkål

     Foeniculum vulgare var. dulce
Knölfänkålen, finocchion, är en flockblommig växt som har sitt ursprung i Sydeuropa. Bladen är tjocka vid basen och bildar en kraftigt uppsvälld tät knöl med en tydlig fänkålsmak. Det är en selektering från den vanliga kryddfänkålen där främst de flikiga bladen och de mogna fröna används.
Fänkålen trivs bäst i ett skyddat och varmt läge på en lätt jord. Den är inte speciellt näringskrävande, men vill växa jämnt med god tillgång på vatten. Risken för för tidig blomning och dåligt uppsvällda knölar ökar om plantan utsätts för stress. Kall jord, kylig försommar, insektsangrepp eller torka kan få plantan att gå i stock.
Fänkålen är frostkänslig och på hösten tål den endast någon enstaka frostgrad.
Insektsangrepp är ovanliga. Men fänkålen kan angripas av samma insekter som andra flockblommiga växter. Se t.ex. morot och persilja.
Fänkålen ska helst växa avskilt. De flesta köks- och kryddväxter ogillar att växa i närheten av den.
\"\"
SÅDD: Så 1-2 cm djupt. Inomhus 5-6 veckor före utplantering eller i maj på friland i söder. Jordtemperaturen bör vara minst 10°C. Var försiktig vid utplanteringen. Skadas rötterna ökar risken för för tidig blomning.

AVSTÅND: Normalt radavstånd är 40-50 cm och plantavståndet varierar mellan 15-30 cm.

SKÖRD: Skörda knölarna efterhand. Kupning med jord, löv eller halm skyddar mot kyla och förlänger skörden. Knölarna kan sparas några veckor i kyllager. Bladen används som krydda.

FRÖ: 1g innehåller ca. 250 frön. En portion ger minst 50 bra plantor vid förkultivering och räcker till 3-5 meter vid direktsådd. Till 1000 plant behövs 10g och till 100 sträckmeter knappt 20g.

Fröodling Knölfänkål
Zefa Fino, ekofrö

Zefa Fino, ekofrö

Perfection, ekofrö

Perfection, ekofrö