Frakt från 15 kr

Rotpersilja

     Petroselinum crispum var. tuberosum
Rotpersiljan är en utvald variant av slätbladig bladpersilja och tillhör samma art. Den påminner om en mindre palsternacka till utseendet, men har en mycket tydlig persiljesmak. Rotpersiljan odlas på samma sätt och under samma förutsättningar som palsternacka.
Rotpersiljan kan odlas i de flesta jordar, men växer helst i en djup, sandblandad mulljord i god kultur. Gärna i närheten av sparris, tomat, jordärtskocka eller potatis. Men inte nära lavendel. Undvik också hårda jordar där roten lätt blir grenig.\"\"
Det är främst roten som används, men också bladen som vanlig slätbladig persilja. Rotpersiljan är mycket vitamin- och mineralrik. Den är dessutom mycket köldtålig och förtjänar större uppmärksamhet.

SÅDD: Så tidigt på våren eller sent på hösten, ca. 1 cm djupt. Förgroning: se under persilja.

AVSTÅND: 5-10 cm mellan plantorna och 40-50 cm mellan raderna.

SKÖRD: Skörda sent, samtidigt med palsternackan och förvara och använd dem på samma sätt. Täckt med växtavfall i en väldränerad jord, övervintrar den utmärkt och ger en delikat rot och en massa persiljeblad tidigt på våren.

FRÖ: 1g innehåller 600-800 frön. En portion sår 5-8 meter. Till 100 sträckm. behövs 8-10g.

Fröodling Rotpersilja

Berliner Halblang, ekofrö