Frakt från 15 kr

Kvanne

     Angelica archangelica
En ståtlig, mycket aromatisk, två- till flerårig växt med stora blommor. Typiskt flockblomstriga likt björnlokans. Vildväxande i stora delar av Europa och Asien. Den har länge använts som mat och som ett universalmedel med stor makt mot ondskan. Tillsammans med lök var den en av de första som odlades i Norden.
Kvanne blir lätt kring 2 meter hög om den trivs. Hela växten kan användas. Den är vitaminrik och har en sötaktig smak. Roten till té, unga stjälkar kanderas till bakverk eller ätas som de är, bladen till té och krydda, färska eller torkade. Torkade blomställningar är en fin eternell.
Växten blir ståtlig men blommar inte det året. Trivs i en djup, fuktig jord, där den ofta självsår sig och bildar riktiga buskage. Om blomstängelsen skäres av innan blomning, kommer plantan igen nästa år.

SÅDD: Kvanne, som blir kring 2 meter hög, sås oftast i augusti, 1-2 cm djupt direkt på friland. Fröna behöver en köldperiod (stratifieras) för att gro. Kan också sås mycket tidigt på våren eller förkultiveras i krukor som får stå i kylens frysfack några veckor för att väcka fröna och sedan planteras ut.

FRÖ: 1g innehåller 200 frön. En portion ger minst 20 plantor.

Kvanne, ekofrö