Isört

     Mesembryanthemum crystallinum
Ovanlig salladsväxt, nära släkt med Dorotheablomman, som också har ätliga blad. De tillhör samma familj som Nyzeeländsk spenat, Aizoaceae, och härstammar från västra Sydafrika upp mot Namibia. Den växer även vild vid kusterna kring Medelhavet och Arabien.
Vanlig i Australien som salladsväxt och som skyddsgröda mot gräsbränder p.g.a. sitt stora innehåll av vätska.
Isörten odlas som ettårig. Övervintrad svalt i kruka blommar den med små, vita tusenskönaliknande blommor. Bladen påminner om spenatblad till form och storlek, men är tjocka och saftiga, överdragna med isiga pärlor. Som rimfrost efter en lätt nattfrost. Smaken är inte så speciell, friskt grön med lite dragning åt citrus och en viss sälta. Det är framför allt konsistensen som är tilltalande.
De isigt spröda och krispiga bladen, blandade med andra sallater, får de den tröttaste sallad att upplevas som fräsch och spröd.
Fröet är litet och bör sås inomhus 4-6 veckor innan utplantering efter frostrisken. Plantan växer lågt utbrett och i en näringrik jord blir den stor med ständig produktion av nya blad. Framför allt under sensommaren och hösten då den trivs som bäst.
1g är ca. 3500 frön.
Isört

Isört