Humle

     Humulus lupulus
Flerårig. Tillhör hampfamiljen och finns vildväxande över stora delar av Europa, Asien och östra Nordamerika. Den är mycket härdig och klarar vintrarna långt upp i Norrland. Har sedan urminnes tider använts som ett lugnande och anticeptiskt läkemedel. Men odlas idag framför allt som en ståtlig prydnadsväxt och som smaksättare i öl.
Humlen är tvåbyggare med skilda hon- och hanplantor. Det är endast honplantor som har medicinska egenskaper och humlekottar.
Det är en snabb klättrare. Kan växa 15-20 cm på ett dygn upp till 6 meters höjd och slingrar sig alltid medsols. Den föredrar en solig plats med djup, näringsrik jord och måste ha något att slingra sig runt. Störar, spaljéer, snören etc. Humlen kan lätt förökas med rotdelar och sticklingar.

SÅDD: Fröna är tröga att gro och stratifiering (köldbehandling) kan hjälpa till att väcka dem. Så ca. 2 cm. djupt i lätt jord och placera krukan i kylens frysfack i 4-6 veckor. Eller ännu bättre i flera perioder om 2 veckor i kyl och 2 veckor i rumstemp. Alternativt kan fröna sås mycket tidigt på våren direkt på växtplatsen.

FRÖ: 1g är 280 frön.