Frakt från 18 kr

Kardon

     Cynara cardunculus
Kardon är en flerårig växt i den korgblommiga familjen och är en nära släkting till kronärtskockan. De har båda sitt gemensamma vilda ursprung i Sydeuropa. Odlas som ettårig hos oss.
Kardon odlas för sina ätliga bladstjälkar. Men även det inre av roten används. Plantan kan bli riktigt stor och är mycket dekorativ i trädgården med sina kraftiga, silvergröna, djupt skurna blad med vit undersida.
Den vill ha en välgödslad, väldränerad jord och får inte torka ut.
\"\"
SÅDD: Kardon behöver en ganska lång säsong och får därför förkultiveras. Så inomhus eller i bänk, 1-2 cm djupt, 6-8 veckor innan utplanteringen då jorden blivit lite uppvärmd. Den växer snabbt och tål några graders frost på hösten.

AVSTÅND: Ge plantorna bra plats. Minst 60 cm till närmsta granne.

SKÖRD: För att få den eftertraktade, milda smaken måste stjälkarna blekas i 3-4 veckor innan de ska skördas. Knyt om papp, kraftigt papper eller en säck. Eller kupa upp jord runt stjälkarna. Vid skörden putsas bladen och de yttersta stjälkarna bort. Resten av stjälkarna kokas mjuka och befrias ev. från sina tydliga strängar. Njut dem som de är med smör eller använd dem istället för fänkål el. bladselleri i olika recept. De kan också ätas råa efter att strängarna dragits bort.

FRÖ: 1g innehåller 25 frön. En portion räcker till 20-30 plantor.

Kardon, ekofrö