Rucola

     Eruca sativa och Diplotaxis tenuifolia
Rucola/Roquette är en korsblommig växt i kålsläktet, som använts som salladsväxt sedan urminnes tider. Den härstammar från Sydeuropa och växer vild i södra Frankrike, Italien och Spanien.
Rucola bildar en öppen tuva av mörkgröna, avlånga, mjukt flikiga blad med en kryddig smak..
Den är snabbväxande och får inte sakna vatten. Även stjälkar och blommor kan användas i sallader och olika rätter. Rucola går lätt i blom under högsommaren. Bäst och mildas blir den under vår och sensommar-höst. I synnerhet sensommarsådd ger fin höstskörd som står länge och inte besväras av insekter.

SÅDD: Rucola växer snabbt och bör sås i omgångar från tidig vår. Så 0,5 cm djupt. Vattna gärna i såraden. Den kan även sås inomhus hela året.

AVSTÅND: Behöver inte gallras om den är glest sådd. Ge den 15 cm för kraftiga plantor.

SKÖRD: Ta späda blad eller hela plantor tidigt. Avskurna plantor ger ytterligare en skörd.

FRÖ: 1g innehåller 500 frön. En portion räcker till att direktså 5-10 m.
Rucola, ekofrö
Den "vanliga" rucolan som bildar en öppen tuva av mörkgröna, avlånga, mjukt flikiga, kryddiga blad. Växer snabbt och får inte sakna vatten. Vid torka blir den lätt för skarp i smaken. Så i omgångar fö...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Vild (italiensk) Rucola, ekofrö
Gror långsammare, växer saktare, har mindre, smalare, flikigare, mörkare blad och går i blom betydligt senare än vanlig Rucola. Däremot mera sting i smaken. Kan skäras ner flera gånger och klarar ofta...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal: