Frakt från 18 kr
FRÖODLING VITKÅL
Vitkål, liksom röd-, savoy-, spetskål, är tvåårig och korsar sig med andra Brassica oleracea-varianter.

Två olika metoder används för att klara övervintringen. Dels förvaring av hela, putsade plantor i jordkällare eller stuka. Även rotstockar utan huvuden kan sparas så här. Eller halvvuxna plantor som täckts med jord eller växtmaterial på friland. Fördelen med den första är främst möjligheten att kunna sortera ut de friskaste, mest sorttypiska exemplaren och en ofta säkrare övervintring utan hungriga djur och stark frost. Den andra metoden används främst vid yrkesodling i lite mildare klimat. Plantorna ska då ha bildat ett litet huvud, 8-10 cm. För tidiga sommarsorter och spetskål är detta den enda möjligheten. De klarar sällan vintern i en källare eller stuka.

På våren, efter ev. plantering på 60-70 cm avstånd, kupas jord upp till drygt halva huvudet och ett 2-3 cm djupt korssnitt skäres i toppen. Annars har blomstängeln svårt att komma igenom täckbladen.

Blomstjälkarna måste stödjas och skördas helst efterhand som fröbaljorna blir ljusbruna och fröna  torra och mörka. Läs mer under Fröodling kålväxter.