Frakt från 15 kr

Groddfrö

Att odla egna groddar är ett lätt sätt att alltid ha tillgång till färska och näringsrika grönsaker året runt. Det finns många avancerade groddningsapparater på marknaden, men det går också utmärkt att grodda i en vanlig glasburk. 

Alfalfa, ekofrö

Bockhornsklöver, ekofrö

Broccoli, ekofrö

Gröna linser, ekofrö

Lök, ekofrö

Mungbönor, ekofrö

Vit Senap, ekofrö

Salladssenap, ekofrö

Röd Rättika, ekofrö

Groddfrömix, ekofrö

Broccoletti, ekofrö

Röda linser, ekofrö

Mer information

Det finns flera sätt att grodda på – från att använda avancerade, självvattnande groningsfack med inbyggt ljus, över olika typer av groningsapparater, till en vanlig rymlig glasburk med en bit myggnät eller gardin över öppningen.

Grodda i glasburk – så här gör du
I en 1-liters burk är det lagom med 2-3 matskedar frön, som får stå i vatten över natten i rumstemperatur. Vattnet hälles bort och fröna sköljs med svalt-ljummet vatten. Fäst därefter en bit myggnät, spetsgardin eller annat genomsläppligt tyg över burkens öppning med en gummisnodd. 

Burken placeras sedan lutande upp och ner i en skål eller liknande, så att vattnet kan rinna av. Fröna/groddarna ska helst sköljas två gånger om dagen. Vissa arter kan lukta lite surt annars. 

Enligt en del experter blir groddarna bäst och näringsrikast om de odlas i ett mörkt utrymme. Men det går alldeles utmärkt att få fina groddar på diskbänken också.

När groddarna vuxit till sig bör de ställas ljust för att bilda klorofyll. De håller sig bäst, upp till en vecka, om tomma skal och ogrodda frön sköljes bort innan burken ställs i kylen.

Stora frön som t.ex. ärter eller solros odlas oftast för skottproduktion. De blir bäst om de får växa i ett tunt lager jord i en öppen plastburk eller på ett större tråg i fullt ljus. 
Även odling direkt på fuktigt papper fungerar. Men de får aldrig torka ut. De ska växa till sig ordentligt innan de skördas genom att klippas av vid 8-15 cm. höjd. Både solros- och ärtskott är delikata färska eller snabbt uppkokta.

Alla fröer för groddning vi säljer är testade och fria från E. Coli 0157 och Salmonella. bakterier som mycket sällsynt kan dyka upp i groddar och förorsaka besvärliga sjukdomar.