Basilika

Ocimum basilicum

Basilikan är en användbar krydda som finns i många olika former, smaker och dofter. Den växer helst på en solig, skyddad plats och är allra godast färsk.

Citronbasilika, ekofrö

Dvärgbasilika, ekofrö

Genovese Basilika, ekofrö

Grekisk Basilika, ekofrö

Helig basilika, ekofrö

Limebasilika, ekofrö

Kanelbasilika, ekofrö

Mer information

Tillhör den kransblommiga familjen, Lamiaceae, och anses härstamma från Indien. Den förekommer nu i många varianter över en stor del av världen, alla lika känsliga för kallt och dåligt väder. Men på en solig och skyddad plats med lätt jord på friland eller i en kruka, växer basilikan snabbt och kan skördas tills kylan sätter stopp. Den tål ingen frost alls.

Används helst färsk, men torkad duger hjälpligt. Färska blad kan också läggas i olja eller vinäger. Eller frysas in som pesto.