Frakt från 18 kr

Nyzeeländsk spenat

Tetragonia expansa

Nyzeeländsk spenat är, namnet till trots, inte släkt med vanlig spenat, men äts på samma sätt. Den växer ymnigt med många, ganska tjocka blad. Den nyzeeländska spenaten bildar inte nitrit lika lätt som den vanliga.


Sådd

Så färska frön inomhus eller i drivbänk, ca. 2-3 cm djupt, i mars-april och sätt ut plantorna när risken för frost är över. De kan också sås direkt på friland i södra Sverige i maj-juni. De stora, taggiga fröna har ett hårt skal och gror sakta, så blötlägg dem i ljummet vatten 1-2 dygn innan sådden. Det går också att dra dem över ett sandpapper några gånger eller slå försiktigt med en hammare för att underlätta för vattnet och grodden att ta sig igenom.

Avstånd

Plantorna behöver 40-50 cm i raden och 70-80 cm mellan raderna.

Skörd

Skörda blad och skottspetsar efterhand, ända till sena hösten. 

Frö

1g innehåller ca. 20 stora, taggiga frön. En portion ger ca. 10 plantor. Vid direktsådd räcker ca. 50g till 100 sträckmeter.

Mer information

Den här perenna växten tillhör familjen Aizoaceae och är vildväxande i bland annat Nya Zeeland och Australien. Det var där kapten Cook hittade den 1771 och förde den med sig till Europa. Hos oss odlas den dock endast som ettårig. Den är inte släkt med vanlig spenat, men en mycket bra ersättare under sommar och höst.

Nyzeeländsk spenat växer frodigt och bildar en stor, förgrenad och utbredd bladmassa. Den går sent, eller inte alls, i blom och har ganska tjocka, köttiga blad med en tydlig spenatsmak.

Nyzeelänsk spenat bildar inte nitrit lika lätt som vanlig spenat.