Frakt från 18 kr

A Grosse Graine De Hollande

Eko Nyhet Kulturarv

Information

En gammal favorit bland sallatsälskare. Den bildar en mörkgrön, kompakt rosett med relativt stora (7-10 cm), avlångt skedformade blad. Smaken är mild med en arom av citronblomma. A Grosse Graine De Hollande är mycket vinterhärdig och övervintrar för en tidig vårskörd. Får den stå kvar går den i blom fram i maj med ljusblå blommor och tappar sin fina smak.

En portion innehåller ca 400 frön.


 

Artikelnummer:4750
Vetenskapligt namn:Valerianella locusta 
Botanisk familj:Vänderotsväxter - Valerianaceae 
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:45
Årighet:Tvåårig 
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Ja
Såtid:Mars-november
Sådjup:1 cm
Groningstemperatur:5-20°C
Grotid:10-14 dagar 
Plantavstånd:10-15 cm
Radavstånd:25-30 cm 
Planthöjd:20-30 cm 
Plantläge:Sol-halvskugga 
Skörd/blomning:Juni-november
Frö/g:400-600 frön 
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Så ca 1 cm djupt, tidigt under glas och sedan på friland fram till sensommaren för en lång höstskörd och övervintring. Håll jorden fuktig under groningen, som tar 10-14 dagar. I större delen av landet kan fältsallat också sås i kallhus på hösten för en tidig vårskörd. Under glas bredsår man ofta fältsallat. ca 3g/m2.

Avstånd

10-15 cm mellan plantorna och 25-30 cm mellan raderna.

Skörd

Knipsa av hela rosetten vid jordytan så snart den har blivit stor nog att äta och fortsätt så till långt in på senhösten. Bladen används helst färska som sallad, men också tillagade som spenat och mangold.

Frö

1g är 400-600 frön. 
En portion innehåller ca 400 frön.