Frakt från 15 kr

Étampes, ekofrö

Eko Kulturarv

Information

En medelgrön vintersallat som tål låga temperaturer. Den är inte den snabbaste, men i gengäld klarar den vintern och är sen att gå i blom våren därpå. Här i zon 3 skördar vi den till sallader i februari, efter en vinter med både frost, snöfall och töväder.

Étampes har längre stjälk och lite ljusare grön färg än många moderna sorter, och de skedformade bladen är något slätare. De växer i en tät rosett utan att klibba ihop. Den är en av de äldsta vintersallaterna och i Frankrike har den funnits i odling som namnsort sedan åtminstone 1880. Så den på friland i augusti–september och i kallhus något senare. 

En portion innehåller cirka 400 frön. 


 

Artikelnummer:4760
Vetenskapligt namn:Valerianella locusta
Botanisk familj:Vänderotsväxter - Valerianaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:60
Årighet:Tvåårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:March–November
Sådjup:1 cm
Groningstemperatur:5-20°C
Grotid:10-14 dagar
Plantavstånd:10-15 cm
Radavstånd:25-30 cm
Plantläge:Sol–halvskugga
Skörd/blomning:Juni–november
Frö/g:500-600 frön
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Så ca 1 cm djupt. Tidigt under glas och sedan på friland fram till sensommaren för en lång höstskörd och övervintring. Håll jorden fuktig under groningen, som tar 10-14 dagar. I större delen av landet kan fältsallat också sås i kallhus på hösten för en tidig vårskörd. Under glas bredsår man ofta fältsallat. Ca 3g/m2

Avstånd

10-15 cm mellan plantorna och 25-30 cm mellan raderna.

Skörd

Knip av hela rosetten vid jordytan så snart den blivit stor nog att äta och till långt in på senhösten. Bladen används helst färska som sallad, men också tillagade som spenat och mangold.

Frö

1 portion innehåller ca 400 frön.
1 g är ca 500 frön