Information
Étampes har längre stjälk och lite ljusare grön färg än många moderna sorter, och de skedformade bladen är något slätare. De växer i en tät rosett utan att klibba ihop. Den är en av de äldsta vintersallaterna och i Frankrike har den funnits i odling som namnsort sedan åtminstone 1880. Så den på friland i augusti–september och i kallhus något senare.
Artikelnummer: | 4760 |
---|---|
Vetenskapligt namn: | Valerianella locusta |
Botanisk familj: | Vänderotsväxter - Valerianaceae |
Ekologiskt: | Ja |
Utvecklingstid, dagar: | 60 |
Årighet: | Tvåårig |
F1 Hybrid: | Nej |
Nyhet: | Nej |
Såtid: | March–November |
Sådjup: | 1 cm |
Groningstemperatur: | 5-20°C |
Grotid: | 10-14 dagar |
Plantavstånd: | 10-15 cm |
Radavstånd: | 25-30 cm |
Plantläge: | Sol–halvskugga |
Skörd/blomning: | Juni–november |
Frö/g: | 500-600 frön |
Kulturarvssort: | Ja |
Odlingsråd
Sådd
Så ca 1 cm djupt. Tidigt under glas och sedan på friland fram till sensommaren för en lång höstskörd och övervintring. Håll jorden fuktig under groningen, som tar 10-14 dagar. I större delen av landet kan fältsallat också sås i kallhus på hösten för en tidig vårskörd. Under glas bredsår man ofta fältsallat. Ca 3g/m2Avstånd
10-15 cm mellan plantorna och 25-30 cm mellan raderna.Skörd
Knip av hela rosetten vid jordytan så snart den blivit stor nog att äta och till långt in på senhösten. Bladen används helst färska som sallad, men också tillagade som spenat och mangold.Frö
1 portion innehåller ca 400 frön.1 g är ca 500 frön